Vinterrullar

Våra vintriga vårrullar

 

För ca ett halvår sedan fick jag ett tips av en bekant som inte vill vara anonym. Tror jag. Det är han iaf inte. Tipset gick i runda slängar ut på att göra ett slags vårrullar med fetaost och filodeg. En annan bekant, som jag låter vara anonym, noterade att färg och säsong snarare gör det till …trumvirvel… vinterrullar.

Man lägger ut ett ark filodeg på en stor skärbräda och penslar med olivolja (så det inte torkar och fnasar sönder när man rullar rullarna). Sedan lägger man på ett ark ovanpå. Dubbla lager blir mer hållbart. En annan fördel är att arken tar slut snabbare och när man har kommit halvvägs är det ett ögonblick man längtar efter. De ark man inte jobbar med för tillfället trivs bra under en fuktig handduk så de inte torkar.

Det här är en avsiktlig bildtext.

 

Som man ser i bilden ovan är det lämpligt att skära arken i 6 delar. Storleken blir bra och formen gör den bra att rulla. Fotografiet är däremot beskurit i kvadratisk form med lutande linjer i motivet för att bilden ska kännas mer orolig och signalera stress i köket.

 

Rullarna rullas

 

Var inte för girig med fyllningen. Kommer man för nära kanten är det lätt att degen spricker så fyllningen läcker ut på kortsidorna. Rulla in fyllningen, “dra åt” för att tighta in, tryck in fyllningen på kortsidorna och vik elegant degen med de fingrar du eventuellt har lediga.

Rullarna lades på en smord plåt och gräddades(?) i grillen på 200°C i 10-15 minuter. Egentligen ska de stekas i olja, men det är roligare att grilla. De blir ordentligt varma, men fyllningen tillagas inte. Det kan vara bra att tänka på om man gör något icke-vegetariskt. Man bör inte heller ha så värst blöt fyllning.

Fyllning till vinterrullar (receptet är uppskalat till vad som hade behövts till ett helt paket filodeg):

 • 2 paket á 150g Fetaost
 • 2 dl yoghurt (naturell eller “turkyoghurt”, inte smaksatt med mango och banan)
 • Ett gäng oliver

Oliverna gör ingen nytta smakmässigt, men är bra om vill låta lite som Ernst inför gästerna: “Istället för att bryta av den härliga syrligheten ville jag att framhäva den med en handfull härligt rundformade kalamataoliver från det vackra messinien”. I receptet jag fick av den som bekant inte så anonyma bekanten användes bara halva mängden yoghurt,

Fyllning till vårrullar (allt är rått och finhackat):

 • Morötter
 • Savoykål
 • Lök
 • Ingerfära
 • Chili
 • Koriander

Antalet vårrullar och dess storlek var självklart anpassade efter plåtarnas arealer.

 

Serveras med Sweet Chili eller japansk soya. De är goda varma som kalla, men om de har varit nedkylda så värms de bäst i ugnen (eller grillen).

Posted in Grill | 1 Comment

Pork Belly Pig Candy

Galet gott!

 

Jag hittade ett recept på “Pork Belly Pig Candy” på Slap Yo´Daddy BBQ som tar 1 timme och en kvart. Hos mig blev det ungefär såhär:

Skär upp en bit sidfläsk i ca 1 tum tjocka skivor. Ta bort svålen och lägg på din favorit-rub. Jag använde Memphis Dust från AmazingRibs.com. Lägg sedan på lika mycket brunt socker.

Ok, det ser inte så imponerande ut ännu…

 

Låt det ligga i kylen så länge du hinner, men några timmar är bra. Sedan kör du det på indirekt värme, ca 125°C i 45 minuter. Öka värmen till 250° och kör det en kvart till.

 

Lite bättre nu…

 

Pudra eventuellt på lite cayennepeppar, skär upp i kuber och servera. Det gör inget om de hinner svalna.

Posted in Grill | Leave a comment

Inlagd rödlök

Inlagd rödlök har seglat upp de senaste två åren som ett populärt tillbehör till grillat. Jag tycker det passar speciellt bra till hamburgare, men funkar till det mesta.

Färdiggråtet för idag

 

Börja med att koka upp¹ en 1-2-3 lag:

 • 1dl ättika, 12%
 • 2dl socker
 • 3dl vatten

Låt lagen svalna och lägg ned 2 tunt skivade rödlökar, gärna tillsammans med en finhackad chilifrukt. Låt helst stå 1-2 dygn (fast det blir helt ok redan på 1 timme) innan servering. Lagerblad är säkert en bra idé, det känns vuxet så det har jag inte provat.

Det är ingen som syrar eller lägger in lök nu för tiden. För fler varianter, googla “picklad lök”.

¹ Vid uppkok hydrolyseras sockret vilket ger längre hållbarhet. Sockret löses upp i kall lag också så har man bråttom kan man skippa det steget.

Posted in Grill | Leave a comment

Love handles

Dagens fokus var sidfläsk. Det blir så gott att salta och röka att vi knappt har grillat det på annat vis. Tanken var först att göra ett recept ur boken Långkok och annat gott på grillen, men i sann snart-sommar-anda föll den planen platt.

Ny tanke: Hur stor roll spelar det om man “kokar” kött i vatten, öl*, cider eller coca cola?
(spoiler: om man kör på en glaze efteråt spelar det inte så stor roll)

Vi delade en lagom stor bit i två olagom stora. Bitarna lades i varsin aluminiumform, en som fylldes på med vatten och en med 1/3 äppelcider och 2/3 öl. Fyll inte på så att hela biten täcks. Vi tog bort svålen och lade den med fläsksidan nedåt.

Planen (plan #2) var att köra köttet indirekt på 150° i tre timmar. Snaken i klotgrillen slocknade så köttet flyttades raskt över till gasolgrillen (plan #3) som slocknade när gasen tog slut så fläsket fick köras nästan färdigt i ugnen (plan #5). Tidspress gjorde dock att vi fick ta köttet efter bara två timmar. Under den tiden behövde det fyllas på en gång.

Köttet skars upp och penslades med en tunn glaze (Santa Maria Allroundolja, flytande honung och lite citronsaft) och fick sig en omgång på klotgrillen för ytans skull.

Vad ska resten av familjen äta då?

 

Till detta serverades rivna morötter med citron och olivolja, kokt färskpotatis och äppelmos.

Hur blev det då?

1) Fläskbiten som var legat i öl* och cider var lite godare än den som låg i vatten. Efter glazen var skillnaden inte så stor, bara liiite mer touch av äpple. Nästa gång skippas ölen helt.

2) Två timmar var inte tillräckligt. Det blev gott, men det kan bli mycket bättre så nästa gång blir det fyra timmar.

 

* Ingen fara, det var en Carlsberg Alkoholfri

Posted in Grill | Leave a comment

Christian Salsa and Hammer Time

För inte så länge sedan köpte jag en köttklubba på [infoga namn efter sponsringserbjudande] och har sedan dess varit nyfiken på om det verkligen fungerar. Går det att möra kött genom att mekaniskt slå sönder strukturen på köttet eller är det mest ett verktyg för att platta/jämna ut ojämna köttskivor?

“Endast den som är värdig kan lyfta denna hammare”

 

Jag gick till [infoga namn efter sponsringserbjudande] och köpte en “gourmetmörad skinkstek”, ett nästan bombsäkert sätt att misslyckas vid grillen. Jag sköljde noggrannt bort det gourmeiga (det ordet kommer snart med i SAOB), skar upp i lite för tjocka skivor, lade i en plastpåse och började banka ut skivorna med platta sidan med start från mitten.

Stop! Hammer Time!

Jag bankade sönder påsen redan efter skiva nummer två. Minnesanteckning: Nästa gång viker jag en kökshandduk runt.

Jag snabbmarinerade köttet i hälften Caj P Allroundmarinad (lite för oljig) och hälften Santa Marias Allroundmarinad (behöver späs ut lite grand). Det smakar precis som grillskivor i butiken borde smaka. Om någon skulle se dig och påpeka att det inte ser så avancerat ut, gör en Eddie Meduza-imitation och kalla det “hälta-hälta”. Du verkar konstig, men gör du det bra så drar du all uppmärksamhet från marinaden. Jag brukar alltid ge maten yta först och sedan lägga köttet bredvid glöden (som på bilden) och köra klart med locket på, men grillar man dem direkt över glöden med stängt lock får man ännu mer grillsmak. Det är en bra idé när man grillar fläskkött i skivor.

Shit, är den redan över halv sju?

 

Jag tog av köttet strax efter 64°C och det blev riktigt mört och fint! Problemet är bara att jag vet fortfarande inte om det beror på att den var “gourmetad” och att det faktiskt var något bra, eller om mörbultningen fungerade. Nästa gång tänker jag banka en bit och köra en obankad.

Salsan då? Jo, när jag var på [infoga namn efter sponsringserbjudande] träffade jag Christian. Inte Grillian utan hans pojks bästa kompis pappa, som berättade om sitt salsarecept. I runda slängar:

 • vitlök
 • lök
 • tomater
 • chili
 • lime
 • koriander
 • salta/peppra/sockra efter behov

Det bästa med salsan är att min 11-åring helt oväntat ville hjälpa till vid grillen, det mindre bra är att jag inte frågade Christian efter proportionerna och att jag överdoserade löken.På bilden ovan kan man se salsan puttra på gasgrillen. Nästa gång ska jag dessutom hacka ned äpple eller använda vinäger.

Posted in Grill | Leave a comment

Det är bogarnas fel

Den här väldigt korta posten handlar egentligen bara om att skriva ned en lyckad innertemperatur på lammbog. Jag hittade recept som föreslog allt från 58°C (liiiite för rare för barnen) och 74°C (liiiiite för grådassigt för pappa).

Efter lite funderingar tog vi köttet på 61°C och skar upp det med en gång utan att låta det vila (och bli varmare). Det var rosa, men inte för rosa:

Lammbog på planka. Med tallrik mellan.

 

Bara för variation provade jag att först bryna köttet på grillen. Efter det penslades det på en blandning av olivolja, pressad vitlök, hackad färsk rosmarin, salt och svartpeppar.

Det är en jasminbuske och inte hö längst upp till höger.

 

Posted in Grill | Leave a comment

Jordgubbe, ta mig till er ledare

I förra inlägget hade jag med ett jordgubbs-och-mozarella-spett som distraktion så jag slapp fotografera den trötta salladen jag skulle ha till kycklingen. Omständigheterna gjorde att jag åt upp spettet, den andra kycklingbiten och alla jordgubbar så nu står salladen kvar i kylen och ser ännu tröttare ut. …men det är inte för salladen vi är här utan dagens tema är

Grilla jordgubbar och jordgummor!

Om jordgubbarna ser pigga ut kan man grilla dem lite kort och varva med mozarella och ha som förrätt:

Gallus gallus domesticus + Fragaria × ananassa

Det må se ut som en sittande Miss Piggy till höger, men det är kyckling med ost 

Börjar jordgubbarna däremot se lite trötta ut så kan det vara en bättre idé att mixa ned dem till en sås helt utan att tillsätta andra ingredienser:

Häll upp...

Häll upp…

Mixa...

Mixa…

...och koka upp

…och koka upp

Posted in Grill | Leave a comment

Fragaria × ananassaa + Gallus gallus domesticus

För någon vecka sedan på Facebook länkade grannfrun till ett recept på kyckling som antingen hette pizzakyckling eller hasselbackskyckling. Jag var inte så sugen på att leta upp receptet (eller namnet tydligen), men hade en hygglig bild av …bilden jag hade sett.

Gallus gallus domesticus + Fragaria × ananassa

This is not the picture you’re looking for

 

Man behöver:

 • Kycklingbröstfiléer
 • Tomatpuré
 • Sambal oelek
 • Salami
 • Mozarella
 • Riven ost
 • “pizzakryddor”

Jag började att blanda ihop tomatpuré med lite sambal oelek. Jag hittade ingen oregano utan fick hålla till godo med basilika. När basilikan var nedblandad hittade jag naturligtvis oreganon. I med oregano.

Skär ganska djupa skåror i kycklingbröstfiléerna och gegga i geggan i skårorna. Skär upp och lägg i salami och mozarella. För en vegetarisk variant kan man byta ut salamin mot färsk basilika och sedan snabbt byta tillbaka igen.

Vilken fin duk eller vad det är!

Vilken fin duk eller vad det nu är!

Hmm, har formen flyttat sig ?

Har formen flyttat sig sedan förra bilden?

 

Krydda lite extra med oreganon innan den hinner smita igen. På med ost och grilla tills innertemperaturen är 70°C. Jag körde på lite knappt 200 grader i grillen, men borde kanske kört lite varmare för att få mer färg på kycklingen.

Posted in Grill | Leave a comment

Rosad efterrätt

Where the wild roses grow

Where the wild roses grow

 

Vi har länge funderat på att göra potatisblommor och barnen vill ofta ha efterrätt. Alltså gjorde vi äppelrosor. Det må se ut som kanelbullar på bilden, men i verkligheten blev de faktiskt ganska bra!

Dethärbehöverman:

Den förmodligen sämsta matbilden hittills i bloggen.

Den förmodligen sämsta matbilden hittills i bloggen.

 

Såhärgörman:

 • Skala inte äpplena utan skär dem i halvor, ta bort kärnhuset och skiva halvorna
 • Pressa citronen i en kastrull, häll i äpplena och täck med vatten
 • Häll i sockret och koka 2-3 minuter så äpplena blir mjuka
 • Häll av vattnet och låt äpplena svalna medan du brer aprikosmarmelad på smördegsplattorna
 • Strö över kanel
 • Skär smördegsplattorna så du får 12 lika stora bitar, ca 3-4 x 25 cm
 • Ställ tillbaka tigersågen om du ändå tog fram den
 • Placera ut äppelbitarna på smördegen, lämna ca en tredjedel i botten
 • Rulla ihop smördegen och äppelbitarna till en ros
 • Grilla på 200°C i 30-40 minuter
 • Strö på florsocker och ta-daaa!
Sticklingar

Sticklingar

 

Posted in Random thoughts | Leave a comment

Lammfärskingar

I förrgår handlade vi på Årnäs Kött och Charkdelikatesser. Lillprinsessan fick full bestämmanderätt rörande vad vi skulle köpa. Expediten rekommenderade lammfärs så efter grovt manipulerande och vilseledande kommentarer om wienerkorv, beslöt sig lillprinsessan för att det var lammfärs vi skulle ha. …och wienerkorv …och den där goda nässelkorven   …och rosmaringelé.

Jag stålsatte mig och köpte inte sidfläsk. Hade jag haft en gilla-knapp på bloggen så hade du förväntats klicka på den nu. Jag borde kanske skaffa en grilla-knapp som jag själv kan trycka på.

Egentligen en testbild för att kolla högdagrarna i fotot.

En testbild för att kolla högdagrar och skuggor vid lyft från -2 EV underexponering.

 

Till ca 360g färs hade vi 140g fetaost samt rosmarin, salt och peppar. Det var smakmässigt bra, men biffarna hade hållit samman lite mer med en lite mindre mängd fetaost. De grillades på grilla-hamburgare-vis, dvs direkt över glöden med med stängt lock. När innertemperaturen nådde 70°C plockades de av och serverades med klyftpotatis och en kall yoghurtsås, båda med timjan och rosmarin.

Fyra bugg och en Coca Cola, spela freestyle med fräck musik...

Fyra bugg och en Coca Cola, spela freestyle med fräck musik…

 

Det blev förvånansvärt gott, sådär som det blir ibland utan att man riktigt har det på känn. Mer lamm åt folket!

Posted in Grill | Leave a comment