kan innehålla spår av kalv

Nexus4, default camera app

Nexus4, default camera app

 

Idag bjöd vi mina föräldrar på grillat. Då det är långfredagen hade det varit roligt med lamm, men det var slut på den lokala charkbutiken så jag köpte kalvstek istället. Det var inga krusiduller utan jag pepprade och saltade (behövs nog inte) och brynte den (behövs nog inte) innan jag lade köttbiten på grillen (behövs nog).

Efter bryningen plockade jag ut en del bricketter ur grillen för att få ned temperaturen. Köttet tillagades sedan på 150-170 grader tills innertemperaturen var 62 grader (jag är den enda i familjen som gillar medium rare). Jag tog ut köttet och slog in det i folie. Innertemperaturen steg till 64 grader innan det vände nedåt igen, Köttet var inte rosa, men blev väldigt saftigt och bra. Sjukt mört!

Till köttet serverades hasselbackspotatis (pensla med smör, kör 30 minuter på 200 grader, pensla igen, på med skorpmjöl och in 25 minuter til) och gräddsås. Det gick inte att använda skyn från grillningen pga röksmaken så istället gjorde jag såhär:

* smält smör och gör en bottenredning med (ideal)mjöl
* häll på 1.5-2dl grädde
* i med en matsked kalvfond. Eller vad det en tesked?
* blanda i svartvinbärsgelé
* notera hur grå och läskig färgen blir
* häll i 3 dl mjölk och rör ned lite mjöl för att göra såsen tjockare
* droppa i soja så såsen ser ok ut i färgen

Efter den senaste tidens köttskandaler verkar man inte kunna lita på att något kött är vad det verkar vara. Då kanske det inte gör så mycket att jag kastar in en bild på en påsk-katt istället för en del av en kalv. Glad Påsk!

Nexus 4, default  camera app

Nexus 4, default camera app

This entry was posted in Grill. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.