Såsig söndag

Så var det äntligen dags för ett projekt som legat och lurat runt hörnet ett par veckor: testa såser till pulled pork. Det är ju lite synd att grilla i 8-10 timmar och inte lägga ned något krut på tillbehören. Dags att testa!

Nexus 4, default camera app

Nexus 4, default camera app

 

Lite efterforskningar på nätet och i grillböcker ger en bild av att det finns grovt räknat 4 huvudgrupper vad gäller sås till pulled pork:
* ingen sås
* tomatsås utan röksmak (med eller utan vinäger)
* tomatsås med röksmak (med eller utan vinäger)
* vinägersås
* senapssås

Dagen innan själva grillningen var det dags att sno ihop såser. Jag ville prova olika typer, speciellt de som inte är säkra kort hemma i vanliga fall. Konstiga utsocknes måttangivelser är ok, många ingredienser är inte ok. Jag valde bort en hel del såser som säkert är jättebra, men min blogg – mina såser. Här är urvalet:

Tomatsås

En helt vanlig tomatsås vi har kört med tidigare, som jag vet att barnen gillar och vars recept jag har sjukt svårt att leta upp på nätet. Den passar bra till det mesta och var med som ett säkert kort på provningen.

http://receptfavoriter.se/recept/tomatsas.html
(Ha! Nästa gång hittar jag dig!)

Kommentar: Det är besvärligt att skålla tomater när barnen släcker ljuset för att det är earth hour. Välj om möjligt en annan tid eller använd lyxiga burktomater av ett okänt italiensk-klingande märke.

Fuskrökig BBQ-sås

Röksmak ska komma från rök och inte kemikalier. Liquid smoke är dåligt. Trots det var den här faktiskt helt ok. Jjukt mycket bättre än den trötta sås man hittar i godtycklig BBQ-flaska i affären. Jag körde med kinesisk soja och utelämnade salt och peppar:

http://www.ica.se/recept/klassisk-bbq-sas-714907/

Kommentar: Det här var ett klockrent exempel på varför man alltid ska göra såsen själv. Jag gillade en sås jag egentligen inte gillar.

Vinäger- och senapssås

Jag hittade en site där någon redan hade gjort jobbet före mig och valt ut några av sina favoriter. Pluspoäng ges för att det inte ingår speciella fabrikat som bara finns i USA eller specialbutiker jag inte känner till. Få ingredienser ger extra pluspoäng.

http://themantuary.wordpress.com/2008/03/25/the-best-bbq-sauces-for-pulled-pork/

Kommentar: Vinägersåsen är väldigt tunn och ska sparsamt blandas med köttet istället för att användas vid sidan om.

Nexus 4, default camera app

Nexus 4, default camera app

 

Inspirerad av en Pulled Pork Burrito på Tiger’s Deli i Göteborg blev det en grönsakswok och tortillabröd till köttet samt de olika såserna förstås. Jag råkade köpa en karrébit på 3.6kg så trots att den låg på i 8.5 timmar hann den inte tryckas upp till de +93 grader där den blir som allra bäst. Det kan per definition inte vara ett misstag att köpa för mycket kött till grillen. Det är tiden som är ur led.

Hela familjen och en gäst provade igenom maten och vi kom egentligen inte fram till något alls. Alla såserna funkade bra. Istället för att välja en enskild tycker jag gott att man kan ha ett par olika såser att välja mellan. Det är samma sak med oskarpa mobilbilder så här kommer en till:

Nexus 4, default camera app

Nexus 4, default camera app

 

Det var en bra idé med wokade grönsaker och tortillabröd. Det gör vi fler gånger!

This entry was posted in Grill. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.