Saken är biff

I helgen hade vi finbesök av gasolgrillande Uppsalabor och beslöt oss för att kombinera våra ansträngningar till lördagsgrillningen. Efter en kort överläggning kom vi fram till ryggbiff med bakpotatis, kryddsmör och sallad. Min pojk lade en extrabeställning på grillad majskolv, vilket vi naturligtvis tyckte var en bra idé. Ju mer man grillar, desto …mer grillar man.

Köttet togs i vanlig ordning ut ur kylen något för sent. Svart- och rosépeppar stöttes i en mortel, blandades med finhackad färsk timjan och en pressad solovitlök som klappades in i köttet.

X100s @ f/4.0 1/80 @ ISO 2000

X100s @ f/4.0 1/80 @ ISO 2000

 

Just majsen hoppas jag att gasolgrillaren själv redovisar i en kommentar eller egen blog. Det blev väldigt gott, men är en svårbeskriven flerstegsprocess som självaste Gargamel hade tvekat inför. Steg ett eller kanske rentav steg två utfördes här. Glaskärlet till vänster i bild innehåller nyckelingrediensen till den uteblivna rödvinsåsen.

X100s @ f/4.0 1/80 @ ISO 1000

X100s @ f/4.0 1/80 @ ISO 1000

 

Bakpotatisen lades i folie och åkte in i ugnen på 225°C. Bakpotatis är stryktålig så det gör inget om den ligger inne “för länge”, däremot behöver den upp till 1.5 timme för att bli klar. Min fru säger att det alltid tar en timme och en kvart, men hon var inte inblandad i detta och då gäller inte den annars obändliga bakpotatisregeln.

Kryddsmöret blandade vi ihop genom att blanda smör, vitlök, timjan, persilja och salt.

Väl ute vid grillen lyxade vi till det och använde Webers restaurangkol som bestod av riktigt stora och fina bitar. Tyvärr knäppte och sprätte kolen väldigt mycket. Jag vet inte om den var så från början eller om den har försämrats sedan tillverkning, men Skogens Kol är bättre. Fast Freddan på Solsidan skulle nog föredra att grilla korv över kol paraguayskt quebrachoträ så Weber är nog inte helt fel ute.

X100s @ f/4.0 1/4 @ ISO 6400, Foto: elof

X100s @ f/4.0 1/4 @ ISO 6400, Foto: elof

 

Som första led i grillningen satte vi igång WSM:en och när temperaturen var stabil startade vi ytterligare ett tändrör med kol. Det var en ganska tunn bit ryggbiff så vi lade på ett galler och snabb-brynte den direkt på skorstenständaren innan den åkte in i WSM:en. Sedan hällde vi ut kolen i en ivrigt(?) väntande klotgrill och började med majsen.

X100s @ f/4.0 1/7 @ ISO 6400

X100s @ f/4.0 1/7 @ ISO 6400

 

Visst ser det smurfigt ut?

Vi siktade på en innertemperatur på 63°C för ryggbiffen och tog den vid 60° och lade den att vila i folie. Den steg till 65°C innan den vände, vilket var helt ok. Köttet blev riktigt bra och det berodde till största delen på att vi köpte bra kött hos den lokala charkbutiken.

X100s @ f/4.0 1/40 @ ISO 6400

X100s @ f/4.0 1/40 @ ISO 6400

 

För den som gillar mätvärden kommer här lite ytterligare detaljer om grillningen i form av en bild. Det röda grafen visar alltså själva gallertemperaturen under grillningen. Där grafen tar slut är när köttet lyftes ut och grillades lite till över klotgrillen (klockan var mycket och alla började bli hungriga). Strax innan 19:42:00-strecket togs köttet av och lades i folie.

20140214_ryggbiff

Jag gjorde en del intressanta observationer om grilltemperaturer under tiden vi grillade, men det kommer i ett separat och mycket nördigare inlägg. :-)

 

This entry was posted in Grill. Bookmark the permalink.

3 Responses to Saken är biff

 1. Elof says:

  Ärligt talat blev majskolvarna bara ok, ni hade bara inte något “facit” att jämföra smakerna och konsistensen med. :-)

  Hade Varberg haft ett Lidl hade vi fixat de godaste djuprysta majskolvarna där istället (McEnnedy). De hade gjort under för sötman och konsistensen på kornen.
  (det går lika bra med Coops Ekologiska kolvar, men de kostar lite mer)

  Nu när jag tittar i mina anteckningar om frysta kolvar så visar det sig att de vi åt (Eldorado) har trillat ner till betyget “Blä!”. Så nu vet du hur “Blä!” smakar.

  Hade jag använt CajP’s allround-grillolja/marinad hade nog smaken blivit aningen fylligare och godare. Den grillolja jag använde nu var mest oljig.

  Till sist så glömde jag ha på lite smör på kolvarna innan servering.

  Så i framtiden lovar jag att du ska få smaka ännu godare kolvar.

  …för att inte tala om FÄRSKA majskolvar! Då pratar vi Rolls Royce på moset.

 2. boran says:

  Ja blä smakar ju gott!! Eldorado undviker jag gärna så det får bli Coops Ekologiska nästa gång. Jag är inte heller så glad i min CajP-sås, men det gläder mig att de har bättre sorter än original. Den är, precis som du säger, för oljig.

  Färska majskolvar är alltid bäst!

 3. Elof says:

  Du har Originl – olja:
  http://www.cajp.se/produkter/grilloljor/1320/grillolja_original_250_ml.aspx

  Jag kör med Original – olja/marinad:
  http://www.cajp.se/produkter/grilloljor/1347/olja_marinad_original.aspx

  Den senare är billig och funkar bra till lite allt möjligt.
  T.ex. har jag den som bas och blandar i lagom mängd Buffalo Wing-marinad
  (http://www.cajp.se/produkter/nyheter/3799/marinad_buffalo_wing.aspx) och
  marinerar champinjoner i det. Sen lägger jag svamparna upp och ned på grillen
  och häller i marinaden i “skålarna”, så får de heta goda smakerna koka in.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.