Capreolus Rex

I lokaltidningen annonserade charkbutiken att de hade rådjur, vilket vi naturligtvis ville prova. Vi köpte en bit innanlår på ca 400g och en liiiten bit sidfläsk bara för att den liksom låg nästan bredvid.

Röding?

Röding?

 

Som vanligt kom det mycket annat ivägen så det var sparsamt med förberedelser. En snabbkoll gav resultatet: Bryn köttet, kör med och utan folie i en ugn på 125-250° tills köttet är 55-75° varmt.

Perfekt! Med sådana marginaler verkar det ju snudd på omöjligt att misslyckas!

Innanlåret gneds in med salt och peppar medan sidfläsket skivades upp och fick en omgång med Adams rib rub. Sedan grillades sidfläsket på direkt värme varefter steken kördes på indirekt värme. När det var ett par minuter kvar på steken fick fläsket göra Bambi sällskap därinne.

 

Invärtes marinad och köttpinnar

Invärtes marinad och köttpinnar

 

Mitt i grillandet fick jag besök av en geting som verkade lika förtjust i fläsk och öl som jag. Efter ett par hotfulla inflygningar blev han dock ett offer för flaskan. Getingar verkar tåla Breznak sämre än jag, men efter lite vardagsdramatik klarade sig både getingen och halva ölen.

När steken började bli klart så tog jag ut det och lät det vila i bakplåtspapper medan sidfläsket värmdes på igen. Innertemperaturen var som högst uppe i genomstekta 67°C och det var ok, men det känns inte som att ok räcker. Nästa gång siktar vi på 60 rosa grader.

Köttet serverades tillsammans med härligt oljiga rotfrukter från ugnen, en kantarellsås absolut inte var hemmagjord och svart vinbärsgelé.

"Men den formen hade jag tagit fram till rotfrukterna?"

“Men den formen hade jag tagit fram till rotfrukterna?”

 

Vad tyckte vi då?
Killarna i familjen tyckte om rådjuret, men föredrog fläsket. Lilla frun tyckte bäst om rådjuret medan prinsessan lade all fokus på rotfrukter och gelé. Jag har väl inte närt en vegetarian vid min barm?

This entry was posted in Grill. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.