Kulskinka

Såhär i julskinkedagar hittade jag två alternativ till julskinka i affären som jag inte tidigare hade sett. Jo, affären hade jag sett tidigare. Det är ju där jag brukar handla.

Det rörde sig om en kokt lammstek som var färdig för griljering samt kalkonskinka. Jag blev lite osäker på vad för typ av kalkon som har skinkor stora som bröstfiléer. Det kändes tryggare med lammsteksskinka från Västervik (mer om det längre ner).

Nåja, åter till lammstekskinkan. Jag tog tog ur den ur förpackningen, skar upp nätet och trimmade bort lite fett så att griljeringen skulle fästa bättre.

Uppe till vänster ser man en sådan där skål jag aldrig kommer ihåg namnet på.

Uppe till vänster ser man en sådan där skål jag aldrig kommer ihåg namnet på.

 

Jag följde receptet på förpackningen och vispade ihop ett ägg med 3 msk sötstark senap, strödde/kastade på ströbröd och körde klart i grillen på  unger fär 225°C i 15 minuter.

Grillen tränas inför ordinarie julskinkan.

Grillen tränas inför ordinarie julskinkan.

 

Skinkan var välkokt sedan tidigare och griljeringen blev bra i all sin enkelhet. Nu tycker jag iofs att det är väldigt gott med apelsin i griljeringen, men jag vågade inte riktigt laborera med kryddor då jag inte har ätit “lammskinka” tidigare. I ärlighetens namn smakade den nästan precis som vanlig julskinka. Det som skiljer är en svag eftersmak av lamm.

Jag kan tänka mig att den lammskinka har sin plats på bordet om man vill lyxa till det med “exklusivare men ändå samma” eller om man av någon anledning inte äter gris. Då är det jättebra. Annars går det precis lika bra med en närproducerad grisskinka som man själv bakar och griljerar i grillen.

Ett steg åt vänster och den gröna skålen är ett minne blott.

Ett steg åt vänster och den gröna skålen är ett minne blott.

 

Den svenska flaggan är en hyllning till denna svenska rätt med lamm från Nya Zeeland, ägg från ospecificerad ort i Sverige (ha!), polsktillverkad Slotts senap och Wasa Ströbröd från italiensk-ägda Barilla (oklart om ströbrödet kommer från anläggningen i Filipstad eller Celle, Tyskland).

This entry was posted in Grill. Bookmark the permalink.

One Response to Kulskinka

  1. Elof says:

    Marimekko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.