Rökning minskar sidfläsket

Med rökt makrill färskt i minnet var det så dags att ge sig på nästa projekt: att röka sidfläsk. Den mesta information man hittar på nätet om rökning handlar mer om att tillaga mat med röksmak, inte att röka det på riktigt. Därför var det hemskt trevligt att springa på Johan Åkerbergs bok om rökning. Köp den!

Nåja, såhär gick det till…

 

Bacon är meningen med livet

Vad är meningen med livet? Bacon kommer nära…

 

Vi började med att lägga sidfläsket i 10% saltlag i kylen där det fick stanna 4 dagar. Sedan sköljdes det av noga och torkades det i ca 3-3.5 timmar på 50°C i ugnen (ja jag vet, men jag var tvungen att övningscykla med dottern till ett ställe som sålde mjukglass).

Rimmat och torkat såg det ut som på bilden nedan:

 

rimmar illa?

Vad rimmar rimmat fläsk på?

 

Nu var tanken att röka det i ca 4 timmar i 65°C, men jag ville inte använda briketter eller gas till detta och var nog lite överoptimistisk med kolen. Det hela slutade med 3.5 timmar på 100°, men det var nog inget fel i det. Jag lade i ett par blötlagda bitar äppelträ i början för att ge lite karaktär på röksmaken.

 

"Rökning kan allvarligt skada din hälsa" - Socialstyrelsen

“Rökning kan allvarligt skada din hälsa” – Socialstyrelsen

 

En tanke var att låta sidfläsket svalna och sedan lägga det i kylen eller frysen. Jag var så sugen på resultatet att jag började skära upp det med en gång i alla fall. Första biten var “mjaha”, men det blev bara godare och godare för varje bit. Barnen kom in omgångar och ville ha mer. Till slut tror jag att ungefär hälften försvann under uppskärningen. Det är ett bra betyg!

 

Knosingar?

Knosingar?

 

Dagens lärdom: Det hade nog räckt med tre dagar i saltlake. Slutresultatet blev jättebra, men ändå kanske något för salt. Tid och temperatur fungerade jättebra. Nästa gång provar vi med enris!

Nu när jag har skrivit det här så ska jag smita ut i köket och sno en bit till. Bara en…

This entry was posted in Grill. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.