Christian Salsa and Hammer Time

För inte så länge sedan köpte jag en köttklubba på [infoga namn efter sponsringserbjudande] och har sedan dess varit nyfiken på om det verkligen fungerar. Går det att möra kött genom att mekaniskt slå sönder strukturen på köttet eller är det mest ett verktyg för att platta/jämna ut ojämna köttskivor?

“Endast den som är värdig kan lyfta denna hammare”

 

Jag gick till [infoga namn efter sponsringserbjudande] och köpte en “gourmetmörad skinkstek”, ett nästan bombsäkert sätt att misslyckas vid grillen. Jag sköljde noggrannt bort det gourmeiga (det ordet kommer snart med i SAOB), skar upp i lite för tjocka skivor, lade i en plastpåse och började banka ut skivorna med platta sidan med start från mitten.

Stop! Hammer Time!

Jag bankade sönder påsen redan efter skiva nummer två. Minnesanteckning: Nästa gång viker jag en kökshandduk runt.

Jag snabbmarinerade köttet i hälften Caj P Allroundmarinad (lite för oljig) och hälften Santa Marias Allroundmarinad (behöver späs ut lite grand). Det smakar precis som grillskivor i butiken borde smaka. Om någon skulle se dig och påpeka att det inte ser så avancerat ut, gör en Eddie Meduza-imitation och kalla det “hälta-hälta”. Du verkar konstig, men gör du det bra så drar du all uppmärksamhet från marinaden. Jag brukar alltid ge maten yta först och sedan lägga köttet bredvid glöden (som på bilden) och köra klart med locket på, men grillar man dem direkt över glöden med stängt lock får man ännu mer grillsmak. Det är en bra idé när man grillar fläskkött i skivor.

Shit, är den redan över halv sju?

 

Jag tog av köttet strax efter 64°C och det blev riktigt mört och fint! Problemet är bara att jag vet fortfarande inte om det beror på att den var “gourmetad” och att det faktiskt var något bra, eller om mörbultningen fungerade. Nästa gång tänker jag banka en bit och köra en obankad.

Salsan då? Jo, när jag var på [infoga namn efter sponsringserbjudande] träffade jag Christian. Inte Grillian utan hans pojks bästa kompis pappa, som berättade om sitt salsarecept. I runda slängar:

  • vitlök
  • lök
  • tomater
  • chili
  • lime
  • koriander
  • salta/peppra/sockra efter behov

Det bästa med salsan är att min 11-åring helt oväntat ville hjälpa till vid grillen, det mindre bra är att jag inte frågade Christian efter proportionerna och att jag överdoserade löken.På bilden ovan kan man se salsan puttra på gasgrillen. Nästa gång ska jag dessutom hacka ned äpple eller använda vinäger.

This entry was posted in Grill. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.