Love handles

Dagens fokus var sidfläsk. Det blir så gott att salta och röka att vi knappt har grillat det på annat vis. Tanken var först att göra ett recept ur boken Långkok och annat gott på grillen, men i sann snart-sommar-anda föll den planen platt.

Ny tanke: Hur stor roll spelar det om man “kokar” kött i vatten, öl*, cider eller coca cola?
(spoiler: om man kör på en glaze efteråt spelar det inte så stor roll)

Vi delade en lagom stor bit i två olagom stora. Bitarna lades i varsin aluminiumform, en som fylldes på med vatten och en med 1/3 äppelcider och 2/3 öl. Fyll inte på så att hela biten täcks. Vi tog bort svålen och lade den med fläsksidan nedåt.

Planen (plan #2) var att köra köttet indirekt på 150° i tre timmar. Snaken i klotgrillen slocknade så köttet flyttades raskt över till gasolgrillen (plan #3) som slocknade när gasen tog slut så fläsket fick köras nästan färdigt i ugnen (plan #5). Tidspress gjorde dock att vi fick ta köttet efter bara två timmar. Under den tiden behövde det fyllas på en gång.

Köttet skars upp och penslades med en tunn glaze (Santa Maria Allroundolja, flytande honung och lite citronsaft) och fick sig en omgång på klotgrillen för ytans skull.

Vad ska resten av familjen äta då?

 

Till detta serverades rivna morötter med citron och olivolja, kokt färskpotatis och äppelmos.

Hur blev det då?

1) Fläskbiten som var legat i öl* och cider var lite godare än den som låg i vatten. Efter glazen var skillnaden inte så stor, bara liiite mer touch av äpple. Nästa gång skippas ölen helt.

2) Två timmar var inte tillräckligt. Det blev gott, men det kan bli mycket bättre så nästa gång blir det fyra timmar.

 

* Ingen fara, det var en Carlsberg Alkoholfri

This entry was posted in Grill. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.