Vinterrullar

Våra vintriga vårrullar

 

För ca ett halvår sedan fick jag ett tips av en bekant som inte vill vara anonym. Tror jag. Det är han iaf inte. Tipset gick i runda slängar ut på att göra ett slags vårrullar med fetaost och filodeg. En annan bekant, som jag låter vara anonym, noterade att färg och säsong snarare gör det till …trumvirvel… vinterrullar.

Man lägger ut ett ark filodeg på en stor skärbräda och penslar med olivolja (så det inte torkar och fnasar sönder när man rullar rullarna). Sedan lägger man på ett ark ovanpå. Dubbla lager blir mer hållbart. En annan fördel är att arken tar slut snabbare och när man har kommit halvvägs är det ett ögonblick man längtar efter. De ark man inte jobbar med för tillfället trivs bra under en fuktig handduk så de inte torkar.

Det här är en avsiktlig bildtext.

 

Som man ser i bilden ovan är det lämpligt att skära arken i 6 delar. Storleken blir bra och formen gör den bra att rulla. Fotografiet är däremot beskurit i kvadratisk form med lutande linjer i motivet för att bilden ska kännas mer orolig och signalera stress i köket.

 

Rullarna rullas

 

Var inte för girig med fyllningen. Kommer man för nära kanten är det lätt att degen spricker så fyllningen läcker ut på kortsidorna. Rulla in fyllningen, “dra åt” för att tighta in, tryck in fyllningen på kortsidorna och vik elegant degen med de fingrar du eventuellt har lediga.

Rullarna lades på en smord plåt och gräddades(?) i grillen på 200°C i 10-15 minuter. Egentligen ska de stekas i olja, men det är roligare att grilla. De blir ordentligt varma, men fyllningen tillagas inte. Det kan vara bra att tänka på om man gör något icke-vegetariskt. Man bör inte heller ha så värst blöt fyllning.

Fyllning till vinterrullar (receptet är uppskalat till vad som hade behövts till ett helt paket filodeg):

 • 2 paket á 150g Fetaost
 • 2 dl yoghurt (naturell eller “turkyoghurt”, inte smaksatt med mango och banan)
 • Ett gäng oliver

Oliverna gör ingen nytta smakmässigt, men är bra om vill låta lite som Ernst inför gästerna: “Istället för att bryta av den härliga syrligheten ville jag att framhäva den med en handfull härligt rundformade kalamataoliver från det vackra messinien”. I receptet jag fick av den som bekant inte så anonyma bekanten användes bara halva mängden yoghurt,

Fyllning till vårrullar (allt är rått och finhackat):

 • Morötter
 • Savoykål
 • Lök
 • Ingerfära
 • Chili
 • Koriander

Antalet vårrullar och dess storlek var självklart anpassade efter plåtarnas arealer.

 

Serveras med Sweet Chili eller japansk soya. De är goda varma som kalla, men om de har varit nedkylda så värms de bäst i ugnen (eller grillen).

This entry was posted in Grill. Bookmark the permalink.

One Response to Vinterrullar

 1. Mark OS says:

  Ser gott ut, tack Anders! Det ska jag prova på helgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.